středa 5. října 2016

Kde se pivo vaří...


Ani nevím, kdy mne napadlo, že bych mohl zkusit "uvařit" pivo doma. Faktem zůstává, že už asi dva měsíce lovím po internetu informace, návody a zkušenosti. Objevil jsem několik stránek a jednu velice zajímavou diskusi. Jsem takový malý český pivař laik, vím jak pivo vypadá i chutná, ale i tak tak pro mně bylo mnoho věcí překvapením. Tak například jsem netušil, že existuje nějaké svrchní anebo spodní kvašení a spoustu jiných věcí. Samozřejmě vím, že různá piva chutnají různě (některá i hrůzně), ale například co to je třeba IPA, to jsem vůbec netušil.

Jako předčasný důchodce, který neúspěšně hledá práci, mám hodně času na studium a přemítání, ale málo finančních prostředků, které bych mohl do vybavení domácího pivovaru vrazit. Tak jsem se zatím začal aspoň vzdělávat. Četbou a degustacemi.

U nás v Tescu (odporník nechť mne nekamenuje) jsem nakoupil pár vzorků špecijálních piv. abych si teorii trochu obohatil praxí. Výběr u nás mají bohatý a tak jsem koupil jen pár lahviček, protože jinak bych se asi finančně zruinoval. Něco vzorků bylo od Bernarda, něco od náchodského Primátora a pár lahví bylo "expertly crafted for TESCO", podle viněty uklohněno na Slovensku. Jedna "pšenice" byla z Krušovic. Každé pochopitelně chutnalo jinak, ale k velkému překvápku, nejmíň mi jela právě ta pšenka z Krušovic.




Jakmile jsem vychlemtal zmíněné vzorky (nikoli na posezení, prosím) začal jsem si přece jen už trošičku připadat jako maestro sládek :-) .
*
Při jedné pivní debatě, jsem kamarádovi Arnoštovi nadhodil ideu vybudovat si vlastní pidipivovárek a nápad byl přijat s nadšením a s příslibem podílet se na nákupu hardvéru. "Vařit" pivo se dá i v celkem primitivních podmínkách. Co k tomu potřebujete? Tak především kýbl, vodu, chládek, nějaký ten sladový koncentrát (machři vaří ale přímo ze surovin!) no a také pivovarské kvasnice. Tak s tímhle vybavením se dá už vyrobit nějaké to pivo. Ale. Ale když to myslíte vážně, pořídíte si jistě ještě teploměr, cukroměr, dezinfekční prostředek, štětku na mytí lahví, stáčedlo, kvasnou zátku a další sarapatičky. Obchody pro pivovarníky prodávají už připravené sety v různých variantách. Díky laskavosti mé milované dcerky, (díky, Aničko!) jsem objednal  tenhle set i další vercajk.


Spilka je doma!
Zprvu byl trochu problém se "spilkou" neboli se sehnáním přiměřeně levné ale funkční lednice, kde by probíhala primární fermentace ve mnou nastavené teplotě. Na internetu byla spousta lednic ale bohužel dost drahých, nebo byly tak daleko, že by se doprava nevyplatila. Ukázalo se, že inzerát v Albertu naproti přes ulici, který podala paní bydlící o dva bloky vedle mně seslal sám pivní Pánbůh. S pomocí kamaráda a dvou kolemjdoucích se nám podařilo ručně dopravit "spilku" domů.

Koncentrát na výrobu pivka už čekal doma asi dva týdny, ale pořád nebylo jasné kde a jak seženu termostat s čidlem k ovládání lednice. Termostat od výrobce lednic totiž neumožňuje nastavení tak "vysokých" teplot, jaké jsem pro první (svrchně kvašené) pivo potřeboval. Tady nakonec zabodoval pan CONRAD, který má v nabídce přesně to, co bylo potřeba.
Termostat už tlačí teploměr
na kýžených 18 stupňů.


*

Tak, teď už máme všecko pohromadě a můžeme do Hajan. Dobře se vyspat na první hokus pokus s výrobou vlastního ležáku je základní předpoklad úspěchu.


Jakže to říkají správní pivavařiči?



DEJ BŮH ŠTĚSTÍ!






Žádné komentáře:

Okomentovat